2020 május

A zene hatásai ránk, avagy egy „pozitív” addikció

Gyors, lassú, vidám, szomorú, pörgős vagy éppen nyugodt. A zene alkalmazkodik a hangulatunkhoz, vagy éppen megváltoztatja azt. És az egészben a legjobb, hogy olyan stílust hallgathatsz, amit szeretsz és szinte bárhol, ha van egy fülhallgatód. Tied a világ, legalábbis a sajátod biztos.

Március 13: egy pénteki nap, ami majdnem ugyan úgy kezdődött, mint máskor: 3-szor rányomtam a szundira, a buszon dübörgött a zene a fülemben és kicsit felszabadultabb voltam a ténytől, hogy péntek van, még akkor is, ha ez esetben 13. Persze tagadhatatlan, hogy a fejemben ott motoszkált a gondolat, hogy a koronavírus és az esetlegesen bekövetkező karantén miatt lehet, hogy már csak keveset andaloghatok a suli parkjában. Mindenesetre próbáltam ezt a feltevést az elmém minél eldugottabb pontjába söpörni.

Délután pörgött a Messenger, a csapból is a karantén folyt, és rám telepedett a pánik. Hiába nyavalygok néha a korán kelés és a tömeg miatt a buszon, én amúgy szeretek iskolába járni, és különben is mi lesz a barátaimmal, azzal a sok programmal, amit szerveztünk, a fesztiváljegyekkel, amit megvettünk, és mi lesz velem??? Egyszerűen nem tudtam lenyugodni, de aztán rájöttem, mi segíthet, és bekapcsoltam egy lejátszási listát tele a kedvenc zenéimmel, és csak a dalok lüktetésére koncentráltam. Teljesen ráhangolódtam, még a légzésem és a szívverésem is a zene ritmusához igazodott. Lenyugtatott. Azt hiszem, nem én voltam az egyetlen, aki így cselekedett, sőt szinte biztos vagyok.

A zene behálózza életünk, nélküle a létezés is nehezebb lenne, és a nap is gyérebben sütne, még nyáron is. Egyes vizsgálatok szerint a hangos zene – akárcsak az alkohol, a heroin és a nikotin – képes kiváltani a hangulat és az éberségi szint gyors és erőteljes változását, csökkenti a negatív érzéseket. Gondolkodtatok már azon, hogy vajon ez is függőségnek nevezhető-e? És vajon ez pozitív vagy negatív?

Szerintem egyáltalán nem baj, ha valaki életében a legmeghatározóbb dolog a zene , de ha nélküle nem tudunk sétálni, nem tudunk tanulni és állandóan énekelgettünk akkor talán fontolóra kellene vennünk ezt a „függőség” dolgot. Fő, hogy találjuk meg a zeneszeretet és a függőség közötti utat…

A zenei ízlésünk annyira különböző, mint mi magunk

Rengeteg és még annál is több stílus létezik, hogy mindenki megtalálhassa a neki tetszőt. De vajon a toplisták, a társadalmilag elfogadott kultusz- zenekarok, a Spotify vagy éppen a manapság nagyon populárissá vált TikTok hogyan befolyásolja az ízlésünket? Akaratunk ellenére, észrevétlenül manipulálnak minket, és félő, hogy a trendek örvényében elveszítjük egyediségünket, és beleolvadunk a tömegbe.

Bemegyünk egy „átlagos” ruhaboltba és szembetalálkozunk egy rakás bandás pólóval… Vajon ez az adott együttes tiszteletére van és nagyszerűségének elismerésére vagy inkább rákényszerítenek az egybeolvadás útjára?

Zene a karanténban

Habár a koncerteket el kell halasztani, kedvenc zenészeink nem hagytak minket cserben a vírus idején sem… Számtalan online koncerten tombolhattuk ki magunkat, vagy éppen morzsolhattuk el egy pár könnyet egy-egy számunkra kedves dal felett.

Habár személyesen nem is találkozhatok zongoratanárommal, a Skype segítségével heti több órában is gyakorlunk és Gyula bácsi a karantén alatt a pszichológusommá is avanzsálódott.

Összefoglalva a zene jó, és talán még jobb megalkotni a sajátunkat, szóval ne féljetek elkezdeni zenélni, ha van hozzá affinitásotok, mert soha nem késő. Továbbá gondoljátok át a cikkben leírtakat és azt, hogy ti miért szeretitek azt, amit hallgattok.

Ne féljetek szembeállni a mások által legjobbnak vélt dolgokkal, és mindig maradjatok olyan egyediek, amilyenek vagytok.

Írta: T. Filadelfia

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük