2021 Április

Kedvenceink

Interjú Kovács Sándor matematika-, fizikatanárral

Melyik tantárgy áll a Tanár Úrhoz közelebb? A fizika vagy a matek?

Egyértelműen a matek, mert gyerekként nagyon jól ment, és azt gondoltam, hogy ez egy könnyű tantárgy. Középiskolában volt egy jó tanárom, bár nem tanított, de hozzá jártam matekszakkörre, ahol megszerettem ezt a tárgyat.

A középiskolai matematikaórák hasonlóak voltak, mint amilyeneket most tart a diákoknak?

Nem, mert én unatkoztam a foglalkozásokon, így inkább csak versenyekre jártam, de itt remélem, a tanulók is érdekesnek találják az óráimat.

Mit talált vonzónak akkor a fizikában?

Egy ideig semmit, sőt hetedik osztályban hármas voltam belőle. Tizenegyedikben, amikor emelt szinten tanultam a fizikát egy jó tanárral, kezdtem megszeretni, és a matematika mellé jól passzoló tantárgynak tűnt. A kémia lett volna a másik lehetőség, de maradtam a fizikánál.

Könnyű tanítani ezt a két nehéz tantárgyat?

Itt, ebben a gimnáziumban könnyű, mert a diákok nagyon érdeklődőek. Mivel nyitottak az új témákra, én is élvezem a tanítást.

Ön tanít összefüggéseket a két tantárgy között?

Nem igazán, mert szeretem különszedni a két tárgyat, és a fizikában az elméleti részre fókuszálok, míg a matematikában inkább a számolásra. Természetesen emelt szinten már a fizikában is megjelennek a számítások.

Melyik anyagrészt szereti a legjobban tanítani a fizikában?

Leginkább a modern fizikát szeretem tanítani, ami az 1900-as évek utáni fizikát takarja. 

Tanított valaha általános iskolában?

Igen, általános iskolában kezdtem, ötödik, hatodik osztályosokat tanítottam, de két év után rájöttem, hogy idősebb korosztályt szeretnék oktatni.

Mikor döntötte el, hogy tanár szeretne lenni?

Az egyetemen 20 éves koromban először alkalmazott matematikát tanultam, de az túl nehéznek bizonyult, így döntöttem a tanári pálya mellett. 

Milyen a kapcsolata a diákokkal?

6 éve, mikor először jöttem tanítani, „megettek reggelire”, hiszen alig voltam idősebb a végzősöknél, akiket emelt óraszámban tanítottam. Másfél év kihagyás után újra visszatértem és mostanra már jó kapcsolatot alakítottam ki a diákjaimmal. Véleményem szerint nagyon kedvesek, jófejek, és úgy érzem, könnyen megtalálom velük a közös hangot.

Miért pont a mi iskolánkat választotta?

Szeretek nyugodt, barátságos környezetben tanítani, és ez a kertvárosi iskola teljes mértékben megfelel az elvárásaimnak. Jól érzem itt magam, és ez az óráim hangulatára is pozitív hatással van.

Köszönjük az együttműködést Kovács Sándor tanár úrnak!

Asztalos Dóri
Somogyi Nóra

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük