2020 május

Mit olvasnak a szerbesek?

Moskát Anita: Irha és bőr

Gondolkodtál már azon, hogy mi lenne, ha az emberek és az állatok között lenne egy átmeneti faj? Vajon békések lennének vagy vadak? Mi félnénk tőlük vagy ők félnének tőlünk?

Ez a könyv pontosan egy ilyen világot mutat be. Bizonyos időszakonként egyre több és több állat bábozódik be, hogy aztán félig emberként, félig állatként – vagy, ahogy ebben a világban hívják: fajzatként – szülessen újjá. Kin több, kin kevesebb állati maradvány marad az átváltozás után. Egy agancs, egy farok, karmok, paták… Az emberek lassan kezdenek hozzászokni, hogy ezek a teremtmények a környezetükben élnek, azonban legszívesebben inkább kiirtanák őket. Sanyarú körülmények között, külön nekik kialakított gettókban tartják őket, ahová rendszeresen buszokkal érkeznek a kíváncsiskodó turistatömegek. Az egyik ilyen gettóhoz nem is kell messzire mennünk, itt van Kistarcsán, a kórház mellett. Itt tengeti mindennapjait két főhősünk, Kirill, a blogger őzfajzat és Pilar, a mindenre kíváncsi borzfajzat. Harmadik főszereplőnk a Dániából érkezett August Dahl, aki a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet budapesti irodájában dolgozik kampánymenedzserként. Itt próbál jogokat kivívni a fajzatok – vagy ahogyan ő nevezi: kimérák – számára.

Vajon sikerül Augustnak valamennyi jogot kivívnia a fajzatok számára? És vajon meddig tudják fenntartani ezt a ,,békés” helyzetet? Ha elolvasod ezt a letehetetlen könyvet, választ kapsz a kérdésekre. Ez a történet garantáltan bekúszik a bőröd – vagy irhád – alá.

Írta: August D

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük