2020 január

Szerbes moziverzum

A filmajánlók helyett most valami kicsit mással készültem nektek. Szerettem volna felidézni gyermekkorunk nagy kedvenceit, és az elmúlt évek népszerű filmjeit és sorozatait. A legtöbbet még osztálytársaim írták össze a Magyar Kultúra napjával kapcsolatban, és gondoltam eszetekbe juttatom ezeket a filmeket, hátha van kedvetek mostanában egy jó kis otthon-mozizós hétvégét tartani.

Macskafogó

Az 1986-ban bemutatott film szerintem senki számára nem ismeretlen. Ternovszky Béla rendezésében a már oly régóta tartó macska-egér harc egy újszerű és izgalmas csatáját láthatjuk, amiben van minden. Az titkosügynököktől kezdve, a macska szindikátusokon át, egészen robotkutyáig. Ráadásul 2007-ben a film folytatást is kapott Macskafogó 2.- A sátán macskája címmel.

Vuk

Fekete István azonos című regénye alapján készült el ’81-ben Vuk, a kisróka kalandjait bemutató egész estés rajzfilm. Nekem egyik kedvenc jelenetem az, amikor Vuk első vadászata során dalolászva veti rá magát a sündisznóra, viszont szegény sajnos pórul jár. Mindezek után a süni pedig csak annyit mond: „Hát a nagy dararap, dararap-pal mi lesz?”

Mézga család

Filmek mellett sorozatok is színesítik a magyar rajzfilm-palettát. Nemzetközileg is nagy népszerűségnek örvend a Mézga család, ugyanis Magyarországon kívül még 7 országban vetítették a sorozatot. Az első szériája a ’60-as évek végén került a műsorra és egészen a ’70-es évek végéig jöttek ki folyamatosan részei.

Kincsem

Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével jelent meg 2017-ben Kincsem történetének egy újfajta feldolgozása. A csodakanca élete és kora szolgált ugyan a történések alapjául, viszont a cselekményszálat kitalált kalandos és romantikus elemekkel is megspékelték. Bár ez a film előnyére vált.

A tanár

Noha rengeteg különböző témájú és minőségű sorozat fut jelenleg is a tv műsorban, én mégis A tanárt szerettem volna kiemelni ezek közül. Maga a cselekmény részenként különböző társadalmi kérdéseket jár körbe. A tinédzserek és a való élet találkozása az egyik fő mozgatórugó, leszűkítve a témát találkozhatunk többek között az identitás kérdésével és az örökbefogadással is. Egyszóval nem csak egy egyszerű kis „nem mondok igazából semmi fontosat, de azt jó sokáig teszem” sorozatról van szó. Szívesen ajánlom mindenkinek a figyelmébe, akár még közös családi filmezéshez is nagyon jó lehet.

Csak felsorolás szintjén szerettem volna megemlíteni még a következőket:

Bogáncs
Szaffi
Made in Hungaria
Drága örökösök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük